FENCES



" which is adopted as part of this ordinance and
 which is on file with office of the town clerk and
the building inspector.

4.1.1 Residential districts.

Residence 10 (R-10) formerly residence
AA

Residence 8 (R-8) formerly residence A

Residence 7.5 (R-7.5) formerly residence
B

Residence 6 (R-6) formerly residence C
®. 4.1.2 Nonresidential districts.
Business (B) formerly business D

Commercial industrial (CI) formerly in-
dustrial E

Business park (BP)

4.2 Split lots. Wherever a district boundary
lits a lot into two or more separate zoning
districts, a prospective use may be processed only
if it is listed in the table of uses for the district.
he dimensional requirements for such use shall
determined by the district in which it is lo-
cated. Where a proposed use is permitted in two
more districts on the same lot, the dimensional
equirements, other than density, shall be deter-
ed by the district's dimensional regulations
bhich contains the most usable lot area. For
gensity requirements, all portions of the lot shall
calculated proportionately, by usable lot area
thin each district.

. 4.3 Interpretation. Where, due to the scale,
ck of detail or illegibility of the zoning map of
the town of West Warwick, it shall be determined
the boundary lines of districts are lot lines,
terlines of streets or such lines extended,
pilroad right-of-way lines, or the centerlines of
Fatercourses. Interpretations concerning the text
i this ordinance and the exact location of district
dary lines as shown on the zoning map shall
ade by the building inspector. Any person
grieved by such interpretation of the building

pector may appeal such interpretation to the
Rhing board of review.

4-4 Zoning affects every structure and use. No
iFucture shall be constructed, erected, placed,
ved or maintained nor shall the exterior be
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altered and no land use shall be commenced or
continued within the town unless in conforming
with the regulations wherein specified for the
district in which it is located, except as provided
for in sections 7 and 8 herein.

4.5 Unlisted uses. Any use not listed in the
table of uses is prohibited in all districts.

4.6 Area requirements dedicated. No part of a
lot, yard, parking space, or other dimension re-
quired for any building or use for the purposes of
complying with the provisions of this ordinance
shall be included as part of a lot, yard, parking
space, or other dimension required under this
ordinance for another use or building except as
provided in section 5.9.8, joint use.

4.7 Only one dwelling on any lot. In no case
shall there be more than one dwelling and its
accessory buildings on one lot, except that two-
family and/or multiple-family developments may
permit more than one residential structure per lot
in conformity with this ordinance.

4.8 More than one nonresidential use or build-
ing on a lot. More than one nonresidential struc-
ture may be allowed on a single lot within a
nonresidential district if devoted to the same use.
Upon application to the zoning board of review, a
special use permit may be issued in accordance
with this ordinance, where more than one use on
a lot may be petitioned, provided, however, that
such uses shall be only those that are listed
within the district.

4.9 Street access. No structure shall be erected
on or moved onto a lot which does not have
frontage equal to or greater than the required
minimum frontage as required in this ordinance,
for the district in which it is located except as
permitted in subsections 7 and 8.

4.10 Corner visibility. Within any required front
or corner side yard on any corner lot or any
driveway or curb cut, no wall, fence, sign, hedge,
shrub or other obstruction to visibility shall be
permitted between the heights of 2%z and ten feet
above the existing street grade within an area 50
feet long and five feet wide measured along the
street line and in either direction from such
intersection or driveway or curb cut.
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BUILDINGS § 5-54

Sec. 5-8. Vacant buildings.

(a) Purpose. It has been determined that var-
ious vacant buildings located within the town
present a hazard to the health, safety and welfare
of the residents of the town. These vacant build-

ings have been the site of numerous fires and :

present a danger to children and adults within
the town and generally present a risk to public
safety.

In view of the unsafe conditions and the hazards
posed of these vacant buildings, the town has
made every effort, at its own expense, to board all
openings, including doors and windows from cel-
lar to second floor and all windows, and other
openings above the second floor, leading to fire
escapes, porches or other structural appurte-
nances to said buildings. Despite the town's ef-
forts to board public access to these buildings,
said buildings have posed an attractive nuisance
and has resulted in unauthorized entries by var-
ious individuals. In an attempt to eliminate these
unauthorized entries, the town council wishes to
adopt an ordinance which would establish fines
and penalties for these actions of unauthorized
entries.

(b) Unauthorized entry/attempt to gain access.

(1) No person shall willfully and maliciously
or mischievously injure; destroy or other-
wise remove boards placed upon said prop-
erty by the town or otherwise interfere
with the town's effort to secure said va-
cant buildings; or otherwise destroy or
deface said vacant property in any man-
ner so as to gain access to the property.

(2) No person shall enter upon vacant prop-
erty within the town, thereby causing a
public nuisance and unsafe conditions
within the town.

(c) Penalty. Any person who shall violate the
provisions of this section shall be guilty of a
criminal offense and shall be subject to prosecu-
tion by the police department of the town. An
individual who violates the provisions of this
section may be sentenced to serve no more than
30 days in jail and fined nor more than $300.00 or
both.

(Res. No. 97-66, §§ 1—3, 3-4-97)

Supp. No. 1

Secs. 5-9—5-50. Reserved.

Sec. 5-51. Purpose.

The town council has determined the necessity
to establish minimum regulations governing the
erection of fences within the town.

(Res. No. 97-07, § 1-1, 1-7-97)

Sec. 5-52. Definitions.

As used in this article, the following terms
shall have the meanings indicated:

Fence shall mean a physical barrier erected
upon or near the dividing line between adjoining
properties or properties and public easements,
alleys, sidewalks, service drives, freeways, streets
or similar public land for the purpose of separat-
ing, screening and/or protecting property or chat-
tel.

Major repairs shall mean replacement of more
than one-fourth of an existing fence, a change in
height or relocation on the property.

(Res. No. 97-07, § 1-2, 1-7-97)

Sec. 5-53. Permit required.

A permit must be obtained by the property
owner or his agent prior to erecting a fence or
effecting major repairs that are regulated by this
article. Both the property owner and party erect-
ing the fence may be held equally responsible for
obtaining said permit. The fee for said permit
shall be $10.00 or any other amount as the town
council, from time to time shall designate
(Res. No. 97-07, § 1-3, 1-7-97)

Sec. 5-54. Requir ts for the i
a fence permit.

1ce of

The following information and documentation
shall be presented to the building department for
the town for review and approval by the building
official for the issuance of a fence permit:

(1) A completed application on a forms sup-
plied by the building department, listing

*Editor’s note—Res. No. 97-07, §§ 1-1—1-12, adopted
Jan. 7, 1997, did not specifically amend the Code; hence
inclusion as a new art. II, §§ 5-51—5-62, was at the editor's
discretion.
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(2)

3)

)

WEST WARWICK CODE

at a minimum, the applicant and property
owner's home address and telephone num-
ber;

A plot plan which diagrams the location of
the fence in relation to the adjacent lot
lines, streets and principal dwelling;

The above referenced plot plan must be
signed and approved by each of the own-
er(s) of the property adjacent to the pro-
posed fence location, or in lieu of written
approval, the applicant must submit a
survey which is stamped and signed by
registered land surveyor for the state;

The building official for the town may
from time to time, in his discretion, re-
quire an applicant to provide information
and/or documentation in addition to that
as set forth herein.

(Res. No. 97-07, § 1-4, 1-7-97)

Sec. 5-55. Standards.

The following standard shall apply to the con-
struction and maintenance of fences:

1)

(2)

Supp. No. 1

All fences shall be maintained in a work-
manlike condition having no breaks, jagged
or sharp edges, holes or other defects.
Fences shall be properly surface coated to
protect against the elements and main-
tained straight and plumb.

Fences shall be free standing and shall
not be attached to another fence or unsta-
ble means of support. Fences shall be
erected on a series of fence posts spaced so
as to provide proper support to the fenc-
ing material. In no case shall the distance
between fence posts exceed ten feet. Fence
posts shall be embedded below grade to a
depth and manner which in the opinion of
the building official, provide proper means
of support for the type of fence con-
structed. Local soil and subsurface condi-
tions, including but not limited to the
existence of ledge, shall be taken into
consideration by the building official when
determining proper depth.
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3)

4)

(5)

(6)

)]

No fence shall be erected in the required

front yard space, except for the following:

a. Residential properties designed as
corner lots may erect a fence in the
front yard space on the corner side,

.« from the house to a point ending at
the street right-of-way line. Such
fences must begin at a height of four
feet at a line parallel to the front of
the house and taper down to a max-
imum of 2 feet at its termination
point. Fences erected under this sub-
section must not impede traffic sight
lines;

b. Fencing less than three feet in height
may be utilized in the front yard
space provided it is not erected par-
allel to an adjacent driveway or does
not enclose more than one-half of the
front yard space. Such fencing shall
not obstruct traffic sight lines and
shall serve no other purposes other
than landscaping or decoration;

c.  Residential lots containing more than
one lot adjoining the lot where the
primary dwelling is situated, may
have a maximum four foot high cy-
clone fence from a line parallel to the
front of the house to the front prop-
erty line and across the front prop-
erty line of lots not containing the
dwelling.

Fence posts shall be installed on the
applicant's interior side of the lot, with
the finished portion of any fence facing
outward.
Any fence lawfully erected prior to the
enactment of this article shall be deemed
lawfully non-conforming and allowed to
remain until such time as it is damaged
beyond reasonable repair, destroyed or
removed.

No fence shall be electrically charged or

contain barbed wire, unless otherwise per-

mitted by the zoning ordinance.

Fences shall not eliminate or interfere

with parking, or otherwise, interfere with

traffic or become a hazard or nuisance in

. any manner.
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_st;'ucture hereafter erected on that

lot shall extend to average align-
ment of the two nearest existing
structures instead of the minimum
in the district. No residence shall
have a front yard of less than five
feet in depth or be required to have a
front yard of greater depth than re-
quired by the district.

5.7.6 Height.

Supp. No. 3

5.7.6.1 Nothing herein contained
shall restrict the height of the follow-
ing architectural and structural fea-
tures:
5.7.6.1.1 On any public or
semipublic building, a spire, cu-
pola, dome, belfry, or clock tower;
5.7.6.1.2 A flagpole, chimney
flue, elevator or stair bulkhead,
water tank, stage tower, or scen-
ery loft as accessory facilities to
permitted or special permitted
uses in a given district;
5.7.6.1.3 Barns, silos, or simi-
lar farm structures as acces-
sory structures to agriculture;
and,
5.7.6.1.4 Atelecommunications
tower, transmission line or tower
of similar structure only if ap-
proved as a special use by the
zoning board of review.

5.7.6.2 No building or structure
erected pursuant to subsection 5.7.6
to a height in excess of the height
limit for the district in which it is
situated shall:
5.7.6.2.1 Have a lot coverage
in excess of ten percent of the
lot area;

5.7.6.2.2 Be used for residence
or tenancy purposes;

5.7.6.2.3 Have any sign, name-
plate, display or advertising de-
vice of any kind whatsoever in-
scribed upon or attached to such
building or structure.
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5.7.7 Fences and walls.

5.7.7.1 Inresidence districts. No fence
or wall constructed wholly or in part
of barbed wire or other protruding or
sharp objects shall be permitted in
residence districts, except upon ap-
proval of the zoning board of review.
No fence may exceed six feet in height.

5.7.7.2 In all districts. No electri-
cally charged fence or portion of a
fence or wall shall be permitted in
any district unless the owner of the

+ property shall have obtained a vari-
ance from the zoning board, in accor-
dance with section 9 of this ordi-
nance. In making its written findings,
the zoning board shall also consider
the character of the district, the lo-
cation of the fence, the likelihood of
injury or shock to persons and ani-
mals from the fence, and the purpose
of the fence and that the fence does
not constitute a nuisance or hazard.
This regulation shall apply to exist-
ing as well as proposed fences.
5.7.7.3 Innonresidential districts, no
fence or wall shall exceed six feet in
height.

5.7.7.4 Method of measurement of a
fence or wall. The height of a fence or
wall shall be measured from existing
or natural ground level at the base of
the fence, except that, where there is
a retaining wall, the height mea-
sured from the average of the ground
levels at each side of the retaining
wall, and further except that any
fence or wall on the uphill side of
such retaining wall may be at least
four feet high, not withstanding pro-
visions 5.7.7.1 and 5.7.7.3 above.

5.8. Performance standards.

5.8.1 Performance standards for all uses.
All uses shall be subject to the following
performance standards. To ensure compli-
ance, detailed plans may be required by
the building inspector before the issuance
of a building permit. Where parameters



